DOPRAVA PRI NÁKUPE NAD 90 EUR V RÁMCI SR a ČR ZADARMO NAKUPUJ

OBMEDZENIA SÚ LEN V NAŠEJ HLAVE. ROZHOVOR S JOGÍNKOU A TERAPEUTKOU NINOU MENKYNOVOU

Terapeutka, koučka, jogínka a pre nás veľká inšpirácia Nina Menkynová, s ktorou pravidelne cvičíme jogu online, nám porozprávala o živote počas pandémie, o cvičení, móde a životnom nastavení. Sme rady, že vám jej energiu môžeme sprostredkovať aspoň vo forme blogu.
OBMEDZENIA SÚ LEN V NAŠEJ HLAVE. ROZHOVOR S JOGÍNKOU A TERAPEUTKOU NINOU MENKYNOVOU

Terapeutka, koučka, jogínka a pre nás veľká inšpirácia Nina Menkynová, s ktorou pravidelne cvičíme jogu online, nám porozprávala o živote počas pandémie, o cvičení, móde a životnom nastavení. Sme rady, že vám jej energiu môžeme sprostredkovať aspoň vo forme blogu.


Kto je Nina Menkynová?

Nina pôsobí ako rodinná a vzťahová terapeutka a už 15 rokov sa venuje joge. Predchádzala jej moderná gymnastika, ktorá ju neskôr inšpirovala práve k vinyase a flow yoge. Ninina kariéra po skončení vysokej školy začala v oblasti poradenstva, kde pôsobila ako hĺbkovo orientovaný konzultant v biznis komunite, korporátnom svete, v top manažmente. Dnes sa však takmer výlučne venuje terapeutickej práci a koučingu so zameraním na vzťahy, rodinu a facilitáciu konfliktov, pracuje aj s mladistvými.

Okrem toho sa intenzívne venuje terapii jogou, jogu učí prezenčne, ale v súvislosti s pandémiou už aj v online svete. Práve počas pandémie sa jej podarilo vyvinúť vlastnú platformu www.ninamenkynova.com, cez ktorú doslova spája svety – väčšinu zo svojich prezenčných hodín vysiela aj online, dokonca aj tie, ktoré sa konajú počas jogových pobytov na Slovensku alebo v zahraničí. Spája začiatočníkov i pokročilých, platforma umožňuje cvičenie LIVE, ale aj kedykoľvek počas dňa z archívu. Pri Nine teda naozaj platí kedykoľvek a kdekoľvek.


Z hmotného sveta do online „reality“

„Korona ma zastihla v situácii, kedy som v joge naozaj zažívala až neuveriteľné momenty – sálu doslova preplnenú ľuďmi s vášňou pre jogu. „Svojich“ ľudí som napriek množstvu poznala po mene a vnímala ich osobné príbehy a cesty, takmer každý mesiac som organizovala nejaký joga pobyt. Doslova zo dňa na deň všetko zmizlo. Keď som si naplno uvedomila, že svet sa zmenil a už nikdy to nebude presne tak, ako to bolo, začala som pracovať na tom, aby som čo najviac z toho najkrajšieho zachovala,“ priblížila svoj radikálny skok z offline do online priestoru Nina. Doma má táto energická žena troch synov, s ktorými žije sama, takže balansovať domácnosť, kariéru, vášeň pre jogu a troch chlapov v domácnosti bola výzva, ktorej sa ale nezľakla.

Skok do sveta online nebol rozprávkový

,,Každý detail rozhoduje o tom, ako sa k veciam postavíme a ako nás to vnútri transformuje. Ja som počas pandémie zistila, ako silno nás obmedzujú vlastné presvedčenia. Že práve to, čo si o sebe myslíme, čo o sebe tvrdíme svetu, alebo sami sebe, čo nás baví, čo dokážeme, že to sú všetko len výmysly hlavy, ktoré stojí za to neustále spochybňovať a nebáť sa hľadať, či je to naozaj a stále tak. Častejšie si kladiem otázky a oveľa menej sa zameriavam na odpovede. Mojím svetom je teraz upúšťať od urputných presvedčení a hľadať nové cesty, možnosti, slobodnejšie a otvorenejšie voľby,“ vysvetľuje Nina a my sa s jej názormi stotožňujeme.

Obdivujeme ju za to, ako aj pri troch deťoch našla balans. Ako zapojila aj svojich chalanov, so stredným synom vytvárala milé online hodiny „Yoga s Benjim“ a jej komunita to vnímala a oceňovala.

„Zžívať sa s online priestorom pre mňa zo začiatku vôbec nebolo jednoduché. Nie som technický typ, pri joge ma nabíja kontakt s ľuďmi, svoje hodiny som vždy viedla veľmi osobne a snažila sa vytvárať až možno takú rodinnú atmosféru. Aj koncept #mysmeyoga je o tom, že sa snažím, aby fungovala vzájomnosť, aby sme netvorili rozdiely, aby sme sa navzájom inšpirovali, aby sa každý cítil byť videný a vnímaný.

A zrazu som stála na podložke veľakrát denne, často buď pre minimum cvičiacich na druhej strane, alebo až úplne bez odozvy, bez priameho kontaktu, často to bol až úzkostný pocit herca bez publika,“ spomína na ťažký online rozjazd Nina, ktorá sa preniesla akoby v čase a prežívala pocity svojich úplných jogových začiatkov.

Hľadáte aj vy balans vo svete vzťahov, práce, domácnosti, kariéry? Vyskúšajte to podľa Niny

Rovnako ako iné rodiny, aj u Niny bola počas pandémie domácnosť aj školskou triedou, družinou, posilňovňou, kanceláriou, herňou, reštauráciou a aj ona sa ocitla v situácii, keď behala medzi varením, prácou, upratovaním, doučovaním a zároveň bojovala aj o svoj vlastný priestor. „Našťastie mám vlastný priestor pre prácu a teda moju terapeutickú miestnosť a „jogovňu“ priamo pod bytom, takže som vďačná a šťastná, že som mohla využívať výhody tohto riešenia,“ prezradila Nina a jedným dychom dodala, že jej synovia sú dnes častými partnermi, fotografmi a kameramanmi na jej pracovnej joga ceste a prijali s veľkým rešpektom a podporne jej prácu a hobby zároveň.

Podľa Niny existuje jedna základná zásada, ako si nájsť priestor na seba a svoje aktivity, aj keď ste rodič/workoholik/doplňte si podľa vlastnej situácie: „Základom je naozaj to chcieť a vnímať to ako prioritu. Veľa ľudí o tom veľa rozpráva a vzápätí povie toľko dôvodov, prečo to vlastne nejde! Rozhodnutie (ale aj ne-rozhodnutie) je VOĽBA a voľbou je následne aj disciplína v tom. Cesta k vnútornej ľahkosti je tak trošku drina v tom, že vnútorne treba veľa vecí doslova prenastaviť. Občas tomu totiž nerozumie ani najbližšie okolie.“

Zariaďte si priestor podľa seba na cvičenie: TIPY, AKO SI DOMA ZARIADIŤ PRIESTOR NA CVIČENIE

Cvičenie je prepojené s našou mysľou. Sme to, čo cítime a myslíme. Sme naše voľby. Svoju realitu si tvoríme sami.

Nina sa začala počas pandémie zameriavať na online fungovanie – ako v joge, tak aj v terapeutickej práci. Sama musela prekonať strach z nepoznaného. Ako spomína, počas pandémie cítila sociálne vzďaľovanie sa a následné zmeny v interakciách často aj veľmi blízkych ľudí navzájom. Hľadala spôsob, ako tým netrpieť – naopak, obrátiť to na výhodu. Pred kamerou počas jej LIVE prenosov jogy stojí denne, prináša svojim jogínom takto živý, priamy kontakt.

Z tohto pohľadu za dôležitú a prínosnú vec vo svojej terapeutickej praxi považuje vytvorenie online podpornej skupiny FEEL TOGETHER (nájdete tiež na www.ninamenkynova.com), ktorá sa v rôznych podobách stretáva už dva roky. Ide o priestor, kde členovia i nečlenovia môžu zdieľať svoje osobné i neosobné témy a v čase najtvrdších opatrení nahrádzala táto skupina priamy medziľudský kontakt a potrebu blízkosti. Skupina je otvorená, ktokoľvek, kedykoľvek to tak cíti, sa môže pridať.

Nina veľa píše a hovorí o dôležitosti detailov. Aj ten najmenší detail urobí veľký rozdiel, či už v súvislosti s tým, ako sa stravujeme, ako sa pohybujeme, ako uvažujeme o veciach, ale aj v tom, ako sa obliekame.

Stotožňujeme sa s Nininým názorom, že „joga je prepojená s našou mysľou – ak stojíme hrdo a vzpriamene, rovnako sa aj cítime. S otváraním hrudníka sa otvára aj priestor v našom srdci. Vyvážené pohyby a postoj nám prinášajú vyváženosť aj do našich reakcií. Ale, žiaľ, tiež aj naopak.”

Nina ako mama troch synov veľmi dobre vie, aké ťažké je nastaviť si vlastný režim a osobný priestor. „Nájsť si vlastné územie a starať sa oň je veľmi dôležité aj pre vnútornú pohodu. Stiesnené priestory nás môžu vnútorne utláčať, čistota a príroda, naopak, upokojujú našu myseľ a dušu. Vnímajme preto energiu a detaily aj v priestore, ovplyvňujú totiž naše pocity a náladu.”

Prečítajte si viac o terapii jogou a o relaxácii: OBJAVTE S NAMI NOVÝ ROZMER RELAXÁCIE VĎAKA JOGOVÝM POMÔCKAM

S tým, ako sa cítime, súvisí aj to, ako a čo vyžarujeme, a teda aj náš zovňajšok. Práve počas cvičenia jogy si uvedomujeme, ako sa v oblečení cítime a koľko flexibility nám umožňuje. „Na jogamatke som ako doma, aj napriek tomu, že cvičím každý deň, vnímam, že aj nové oblečenie dokáže ovplyvniť moje pohyby. Môj flow možno vyzerá rovnako, ale cítim inú energiu. Jednoducho, naozaj nie je jedno, čo mám na sebe oblečené. V Athleeya kúskoch sa cítim ako v druhej koží, je to pocit ženskosti, ladnosti a jemného lesku a zamatovosti. Cítim sa jedinečne a pritom pohodlne.”

AJ MÓDA DOKÁŽE MOTIVOVAŤ K CVIČENIU

Prijali by ste takéto rozhovory aj formou videa alebo podcastu? Napíšte nám svoj názor. Ďakujeme! ❤️

 

Zdroj fotografií: Eva Amzler pre Ninu Menkynovú

 

Ninin outfit kúpite tu:

    

Pridaj komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Získaj zľavu 10% na svoj prvý nákup


Buď prvá, ktorá sa dozvie o pripravovaných kolekciách, špeciálnych akciách a novinkách zo sveta Athleeya.
Prihlás sa na odber noviniek!

Loading...