DOPRAVA PRI NÁKUPE NAD 90 EUR V RÁMCI SR a ČR ZADARMO NAKUPUJ

OBJAVTE S NAMI NOVÝ ROZMER RELAXÁCIE VĎAKA JOGOVÝM POMÔCKAM

Joga je aktivita, pri ktorej sa najmä naša Petra cíti ako v siedmom nebi. Joga, to sú nielen nové pozície a cibrenie techniky, ale aj relaxácia, uvoľnenie od bolesti a napätia. Pripravili sme pre vás blog o tom, kedy a ako používať pomôcky na jogu, vďaka ktorým dokážete plnohodnotne relaxovať a uvoľniť ubolené partie tela. Tento článok vznikol v spolupráci so šarmantnou jogínkou Luci Bolf, ktorá pomôcky názorne nafotila a pridala aj tipy, ako ich čo najvhodnejšie využiť.
OBJAVTE S NAMI NOVÝ ROZMER RELAXÁCIE VĎAKA JOGOVÝM POMÔCKAM

Joga je aktivita, pri ktorej sa najmä naša Petra cíti ako v siedmom nebi. Joga, to sú nielen nové pozície a cibrenie techniky, ale aj relaxácia, uvoľnenie od bolesti a napätia. Pripravili sme pre vás blog o tom, kedy a ako používať pomôcky na jogu, vďaka ktorým dokážete plnohodnotne relaxovať a uvoľniť ubolené partie tela. Tento článok vznikol v spolupráci so šarmantnou jogínkou Luci Bolf, ktorá pomôcky názorne nafotila a pridala aj tipy, ako ich čo najvhodnejšie využiť.


Kto je Luci Bolf?

Lucka sa joge venuje už niekoľko rokov, je certifikovaným učiteľom Ashtanga a Hatha jogy, okrem toho absolvovala kurz inštruktora jogovej terapie a osvedčenie získala aj v oblasti Joga pre tehotné. Miluje cestovanie a svoje zážitky rada zdieľa na svojom Instagrame @lucibolf, vďaka čomu sa aj my neraz cítime, že sme na dovolenke. 😊 Ak ju zastihnete doma, môžete si s ňou zacvičiť v bratislavskom jogovom štúdiu alebo online.


Kvalitná podložka je síce základ pre praktikovanie jogy, ale na uľahčenie asán, relaxáciu či uvoľnenie možno využiť aj jogové pomôcky. Pozor, nie sú žiadnou hanbou! „Často dochádza k mylnému presvedčeniu, že keď používate jogové pomôcky, tak ste menej schopní, menej flexibilní alebo menej silní. Pritom opak je pravdou. Pomôcky dokážu telo podporiť a sú jedinečným prostriedkom, ako lepšie porozumieť a preskúmať vlastné telo. Pomôcky prinášajú veľa benefitov aj skúseným profesionálom,“ priblížila nám Lucka.

Tip na podložku: Dobrých tipov nie je nikdy dosť. Ak hľadáte podložku na jogu, my môžeme odporučiť slovenský eshop pepe&wolf, ktorý ponúka udržateľné, ekologické a dizajnovo atraktívne (nielen) jogové podložky. My sme sa zamilovali do minimalistického bieleho dizajnu od Domi Kramer. Už ste ho videli?

Ako doladiť podložku k interiéru? Alebo opačne? 😊 Inšpirujte sa našimi tipmi.

Prečo používať jogové pomôcky?

V prípade, že patríte medzi začiatočníkov, vďaka pomôckam dokážete bezpečne praktizovať úvodné pozície, kým vaše telo naberie silu, stabilitu a flexibilitu. Skúsenejším jogínom pomôcky napomáhajú zlepšiť efektivitu jednotlivých ásan.

Veľkým benefitom pomôcok je aj fakt, že vás odpútajú od toho, aby ste sa sústredili na udržanie sa v pozícii, a svoju pozornosť obratili najmä do svojho vnútra a na svoj plynulý dych.

Jogové pomôcky ako prostriedok k intenzívnemu uvoľneniu

Intenzívna relaxácia a cvičenie jogy sú dokonalý match. Pri praktizovaní restoratívnej jogy, ktorá sa sústredí najmä na čo najdlhšie zotrvanie v pozíciách a cieli na dosiahnutie hlbokej fyzickej, mentálnej a emocionálnej relaxácie, sú pomôcky ideálnym spôsobom, ako správne zaujať pozíciu, udržať rovnováhu a viac sa sústrediť na upokojenie mysle. Vďaka pomôckam sa totiž dokážete pevne zafixovať v pozíciách a jogu si užívať bez toho, aby ste sa báli, že stratíte rovnováhu.

Ak ste skutočný makač a túžite sa zlepšovať, práve pomôcky vám napomôžu zotrvať v pozíciách dlhšie a sú nástrojom na zvýšenie vášho komfortu.

Po ktorých pomôckach siahnuť?

Luci Bolf nám prezradila, že kráľom všetkých pomôcok a ideálny na dosiahnutie dokonalého relaxu je BOLSTER. Bolster je mäkký valcovitý „vankúš“, ktorého vnútro je najčastejšie vyplnené špaldou (alebo mäkším materiálom, kapkom) a obal tvorí bavlnená obliečka. Svoje využitie nachádza najmä pri gravid joge alebo restoratívnej joge (poskytuje teplo, pocit opory a bezpečia). Táto pomôcka napomôže uvoľniť napätie v oblasti chrbtice či hrudníka.

Tip od Luci Bolf: Ako bolster využiť?

Ľahnite si na bolster pozdĺžne (hlava je položená na bolstri), vtedy bolster poskytuje veľmi dobrú oporu pre celú dĺžku, ale aj šírku chrbtice. Týmto spôsobom otvárate jemne aj hrudník, nakoľko pôsobením gravitácie vám ramená klesajú k podložke.

Ak v ľahu spojíte chodidlá (pozície ležiaceho spojeného uhla – Supta Badhakonasana), otvárate aj bedrové kĺby. Pre zjemnenie pozície si viete pod kolená (čiastočne pod stehná) vložiť BLOKY. Táto ásana okrem otvárania bedier uvoľňuje a veľmi efektívne naťahuje aj vnútorné strany stehien a roztvára panvu. Nepoužívajte silu, ale iba vôľu svojho tela.

Supta Badhakonasana vám vyslovene ulahodí a budete v nej vedieť zotrvať hodnú chvíľu. Pozícia sa dá praktikovať aj počas tehotenstva, vtedy sa odporúča hrudník podložiť viacerými bolstrami. Vždy prvotne vnímajte limity svojho tela.

Bolster je skvelou pomôckou aj pri iných štýloch jogy. Môžete ho využiť hneď pri úvodnom stíšení v sede na začiatku praxe, keď si vsuniete bolster pod zadok (ako alternatívu za meditačný vankúš), či pri predklonových pozíciách v sede, keď vám môže byť bolster oporou, alebo v pozícii dieťaťa.

Príjemne uvoľňujúca pozícia sa dá dosiahnuť aj vďaka korkovým BLOKOM. Pozíciu mostíka si zacvičte ideálne po celodennom sedení, keďže uvoľňuje nahromadené napätie v dolnej časti chrbta. V tejto pozícii sa stimuluje lymfatický systém a dochádza k odbúraniu toxínov z tela.

Práve bloky dokážu zmeniť záklonovú pozíciu na príjemne relaxačnú. Bloky sa dajú otáčať tromi rôznymi spôsobmi a podľa toho, ako sa bloky na podložku uložia, mení sa aj náročnosť jogovej pozície.

Mimochodom, dizajn týchto blokov pochádza tiež od dizajnérky Domi Kramer a sú dostupné v eshope pepe&wolf.

Záklonovými pozíciami sa môžete inšpirovať tu: Záklonové pozície. Prečo by ste ich mali cvičiť?

MASÁŽNA KORKOVÁ GUĽÔČKA: dokonalý pomocník v prípade, že potrebujete uvoľniť napäté svalstvo ramien, chrbta, zadku, rúk či nôh, a žiadny masér nie je poruke. Takáto pomôcka dokáže znížiť bolesť v špecifických svalových oblastiach či redukovať bolesť hlavy, naopak, zvýši flexibilitu, ak ju používate pri strečingu.

„Masážne guľôčky sú výnimočné v tom, že uvoľňujú napätie v tele priamym pôsobením a vytváraním tlaku na postihnuté miesto. Najprv sa na postihnuté miesto vytvorí tlak, jeho uvoľnením sa do problémovej oblasti nahrnie čerstvý prítok krvi, ktorý pomôže uvoľniť ubolené miesto,“ vysvetľuje princíp fungovania týchto pomôcok Luci Bolf.

👉 Aké sú vaše skúsenosti s jogovými pomôckami? Využívate ich, alebo ste zatiaľ vo fáze „starej klasiky“? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti a fotky na našich sociálnych sieťach.

👉 Ak vás viac baví móda ako cvičenie, nezabudnite sa prihlásiť do nášho newslettra a sledovať pripravované novinky, zákulisie našich kolekcií a špeciálne predajné akcie!

Pridaj komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Získaj zľavu 10% na svoj prvý nákup


Buď prvá, ktorá sa dozvie o pripravovaných kolekciách, špeciálnych akciách a novinkách zo sveta Athleeya.
Prihlás sa na odber noviniek!

Loading...