DOPRAVA PRI NÁKUPE NAD 90 EUR V RÁMCI SR a ČR ZADARMO NAKUPUJ

AKO POMÔŽE JOGA VÁŠMU ZDRAVIU

Joga je liekom pre telo i dušu. Aj do môjho života vniesla mnoho benefitov a stala sa tak súčasťou životného štýlu, ktorý viedol k vzniku značky Athleeya.
AKO POMÔŽE JOGA VÁŠMU ZDRAVIU

Joga je liekom pre telo i dušu. Aj do môjho života vniesla mnoho benefitov a stala sa tak súčasťou životného štýlu, ktorý viedol k vzniku značky Athleeya. Joge sa venujem už niekoľko rokov, cvičím dynamickú ashtanga jogu, ktorá je mojím psychickým relaxom. Cieľom tejto formy jogy je totiž stav meditácie v pohybe. Či si vyberiete ashtanga jogu alebo inú, relaxačnú formu, určite pocítite pozitíva tohto výnimočného cvičenia. Poďme sa spoločne pozrieť na niektoré pozície a na to, ako vám môžu zlepšiť zdravie. Vaša Petra.

Ako pomáha joga mne

Joga ma naučila sústrediť sa viac na vlastné telo, ako správne dýchať a dávať si pozor na držanie tela (hoci sa niekedy zabudnem 😛). Joga podporuje rozvoj stability a koncentrácie počas cvičenia aj v bežnom živote. Napomáha zvládanie stresu, ale aj prekonávanie ťažkých životných situácií. Aj počas karantény som sa snažila cvičiť doma a zapájať sa do online hodín známych joga učiteliek. Práve tie mi prezradili, aké zdravotné benefity „obyčajná“ joga pre náš organizmus má.

Jednou z inšpiratívnych jogínok, ktoré v Athleeya sledujeme, je Dada Slavkovská, ktorá v našich modeloch nafotila niektoré joga pozície. Môže si ich vyskúšať každá, začiatočníčka aj pokročilá jogínka. 😊

Toto s vaším telom spraví joga

Pozícia STROM

  • rozvíja rovnováhu
  • posilňuje dolné končatiny
  • pomáha prekonať úzkosť


Pozícia, ktorá pôsobí veľmi jednoducho, a pritom komplexne, pomáha celému telu. Je jednou zo základných póz a rozvíja stabilitu a rovnováhu. Zlepšuje hlavne flexibilitu dolných končatín – posilňuje členky a lýtka a lieči aj ploché nohy a bolesti chrbta. Pri tejto pozícii sa budete cítiť presne ako strom alebo aj kvetinka. 😊 Natiahnite spodné končatiny – korene a zároveň aj horné – korunu krásy. Okrem pozitívnych účinkov na posilnenie svalov a končatín pozícia pomáha prekonať stav úzkosti a navodiť pocit relaxácie.


Vieme, aké dôležité je pri cvikoch pohodlné oblečenie, ktoré nezradí, ale, naopak, zakryje tam, kde má. Aj jogínka Dada má svoje obľúbené kúsky z našej kolekcie.


Pozícia STOLIČKA

  • posilňuje dolné aj horné končatiny
  • stimuluje brušné orgány, membránu a srdce
  • dodáva energiu


Nenáročná pozícia, pri ktorej posilňujete chrbticu, dolné a horné končatiny. Naťahuje ramená a hrudník a ohýba bedrovú chrbticu. Pozícia stoličky je takisto ako pozícia strom skvelým liekom pre ploché nohy a dodáva energiu celému telu. Navyše stimuluje brušné orgány, membránu a srdce a pomáha zmierniť stres.

TIP: Joga ako liek na ploché nohy

Aj vďaka joge sa môžete naučiť, ako správne a rovnomerne stáť na podložke. Na správne zaoblenie nôh sa sústredíte hlavne pri pozíciách v stoji, vtedy nezabudnite natiahnuť celé chodidlo a udržať ten správny oblúk.

Pozícia DOLE POZERAJÚCI PES

  • odstraňuje únavu
  • regeneruje organizmus
  • zmierňuje bolesti v spodnej časti chrbtice


Jeden zo základných relaxačných jogových cvikov, ktorý pomáha regenerovať telo a odstraňuje únavu. Pri tejto pozícii posilňujete ramená, chrbát a prednú časť tela a popritom naťahujete aj zadnú časť. Pomôže vám zmierniť prípadnú bolesť v spodnej časti chrbtice.

„Dole pozerajúci pes je pozícia, s ktorou sa stretnete skoro na každej hodine jogy a aj viackrát počas nej. Hlavnou chybou pri jej vykonávaní je to, že sa ľudia snažia silou-mocou vystrieť nohy a dostať päty na zem. Prioritou však je chrbát. Rukami sa aktívne odtláčať od zeme, boky ťahať hore a dozadu a ak sa k tomu podarí (u niekoho sa nemusí nikdy a je to tiež v poriadku) vystrieť nohy, tak to je super. Ale neobetujte rovný chrbát tomu, že sa budete sústrediť na vystreté nohy. Uvoľnite krk, dívajte sa na kolená. A pokojne v tejto pozícii experimentujte. Pre niekoho je príjemnejší väčší rozostup medzi nohami a rukami, pre niekoho opak. Záleží na danom tele a u ľudí so stuhnutejším telom je dobré to prispôsobiť ich nižšej flexibilite,“ radí Dada a hovorí tiež, že táto pozícia podporuje prekrvenie mozgu a odstraňuje stres a únavu. Pri pozícii psa aktívne zapájate aj „core“ tela, čiže pracujete aj s brušným svalstvom, a pri naťahovaní chrbtice pocítite prísun kyslíka a budete sa cítiť silnejšie a pružnejšie.

Pozícia OBRÁTENÉHO PSA

  • zvyšuje kapacitu pľúc
  • zlepšuje rovnováhu, uvoľňuje myseľ
  • podporuje krvný obeh


Tak nežne a sofistikovane, ako táto pozícia vyzerá, sa pri nej budete aj cítiť. Spevňuje ramená a celý hrudník, zvyšuje kapacitu pľúc a zároveň podporuje krvný obeh. Okrem priaznivých účinkov na vaše orgány dodáva celému telu i mysli novú energiu, podporuje vnútorný pokoj a harmóniu a pomôže vám prekonať depresiu a zbaviť vás únavy.

Vedeli ste?

„Obrátené pozície v joge vás môžu často vystrašiť. Je to úplne normálne – každý má predsa strach z pádu či zlyhania.  Ktoré pozície sú tzv. obrátené? Sú to všetky tie, pri ktorých sú boky zdvihnuté vyššie ako srdce a srdce vyššie ako hlava. Čím nám obrátené pozície alebo tzv. inverzie pomáhajú? Upokojujú naše srdce a prispievajú aj k lepšej cirkulácii krvi. Aj preto sa často hovorí, že sú tajným kľúčom jogínok k večnej mladosti,“ hovorí Dada. (Tak už vieme, prečo tak výborne vyzerá! 😊)

Viac vám o účinkoch obrátených pozícií môžeme povedať niekedy nabudúce.

Pozícia TANEČNÍK

  • zlepšuje rovnováhu tela
  • posilňuje chrbticu
  • podporuje činnosť nervovej sústavy


Či už na parkete, alebo doma na podložke, mnoho žien miluje tanec. Ani ja nie som v tomto výnimkou. Pozícia tanečníka posilňuje celé telo, zlepšuje rovnováhu a stabilitu. Pri pozícii naťahujete hrudník, ramená a brucho, zároveň však posilňujete aj flexibilitu chrbtice, ramien a dolné končatiny. Tanečník patrí medzi tzv. balančné pozície, ktoré rozvíjajú našu koncentráciu a harmonizujú činnosť nervovej sústavy. Pevne sa pri nej sústredíte na držanie rovnováhy tela a usilujete sa o koncentráciu mysle, čo pomáha aj v každodennom živote.

Koľko „opakovaní“ cvičiť? Rada od Dady:

5 nádychov a výdychov je štandard skoro pri všetkých pozíciách. Ak viete plynule dýchať, pokojne zostaňte v pozícii aj dlhšie. Menej by však nemuselo stačiť na to, aby ste v danej pozícii našli balans.

Pozícia HOLUBÍ KRÁĽ

  • uvoľňuje bedrové kĺby
  • stimuluje panvové orgány
  • podporuje trávenie


Pozícia, ktorá sa začiatočníkom môže zdať náročná, ponúka množstvo modifikácií, ako si jej cvičenie zjednodušiť. Ak je pre vás ťažké udržať prednú nohu na podložke, podoprite si bok vankúšom pre lepšiu stabilitu. Pri cvičení sa vám uvoľnia bedrové, kolenné i ramenné kĺby a zároveň sa naťahujú svaly dolných končatín. Tento jogový cvik stimuluje panvové orgány a prispieva k regenerácii dolných končatín. Pocítite, ako sa vám pri nej otvorí celý hrudník, a tým osvieži telo aj myseľ. Mimoriadnym benefitom je aj pozitívny účinok na tráviaci systém.

Tip od Dady:

Táto pozícia si vyžaduje veľa: otvorenie hrudníka, ramien, bokov. Preto môžete na týchto veciach pracovať zvlášť. Nebojte sa používať pomôcky, ale skúste z toho vynechať ego – netlačte telo do pozícií, kam ešte nechce. Sústreďte sa predovšetkým na vlastné pocity v tele, ono vám povie, či ste už za svojou hranicou, napríklad pichnutím v spodnom chrbte. Pri holubovi v snahe spraviť ho sa môže človek zbytočne zraniť, ale to platí vlastne pri každom cviku. Rozumiem, že holubí kráľ vyzerá efektne a to ego ťahá viac. 😊

Pozícia ŠIROKÝ HLBOKÝ PREDKLON

  • naťahuje stehná a chrbticu
  • zmierňuje bolesti chrbta
  • podporuje imunitný systém


Táto jogová pozícia vám prekrví celé telo a dodá novú energiu. Pri polohe posilňujete vnútorné a zadné stehná a naťahujete chrbticu. Blahodarne pôsobí na brušné orgány a trávenie, zmierňuje bolesti chrbta a podporuje imunitný systém.

Máte strach z pozícií, pri ktorých sa pozeráte „hore nohami“? Hlboký predklon je ideálnym prvým krokom, ako si zvyknúť na nezvyčajný pocit z obráteného sveta. Cvičenie jogy je hlavne o pomalých a postupných pokrokoch. Užívajte si ich a tešte sa z každého jedného.

Cítite sa, naopak, pripravené na menšie výzvy? Pozrite si aj ďalšie verzie cvikov On The Matna našom Instagrame.

Náš tip: Pomôcky na jogu

Koleso na jogu môže slúžiť ako spestrenie bežného cvičenia, ale aj ako pomôcka na lepšie držanie rovnováhy. Šikovné koleso vám pomôže prehĺbiť vaše záklony, a tým aj zvýšiť flexibilitu celého tela. Využiť ho môžete pri zlepšovaní základných cvikov, ale aj na skúšanie náročnejších cvikov.


Pri všetkých cvikoch nezabúdajte hlavne na relaxáciu a správne dýchanie. Pre vašu pohodu je veľmi dôležité aj prostredie, v ktorom cvičíte. Máte pocit, že niečo narúša vašu harmóniu, alebo len neviete nájsť tú správnu motiváciu na cvičenie? Prečítajte si Slavkin blog o tom, ako si zariadiť priestor na cvičenie priamo doma, či už v malom byte, alebo v priestrannom rodinnom dome.

Namaste 😊

Pridaj komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Získaj zľavu 10% na svoj prvý nákup


Buď prvá, ktorá sa dozvie o pripravovaných kolekciách, špeciálnych akciách a novinkách zo sveta Athleeya.
Prihlás sa na odber noviniek!

Loading...